tirsdag 5. juni 2012

En gammel Jøtul ovn fra ca. 1890-1920

Denne rundovnen står i våre lokaler og kan ha vært med fra bygget ble bygget i 1932. Den står akkurat i romskillet mellom kontor- og butikk/lagerdelen. Og vi har forelsket oss helt i den.

Ved i seg selv er en miljøvennlig oppvarmingsmetode, ettersom den ikke øker CO2-konsentrasjonen i atmosfæren. Fyring med ved gir imidlertid utslipp av partikler i nærmiljøet. Feil fyring og bruk av gamle ovner gir mer utslipp enn nødvendig og kan ha en virkningsgrad helt ned mot 50 %. Likevel velger vi å beholde ovnen av kuriositet. Den er i god stand og vil nok komme å bli tatt i bruk på ekstra kalde vinterdager. Tenk dere en kald og fin vinterdag med alende snø, knitring i ovnen og en deilig stor kopp kaffe eller te.. Det må bli inspirasjon og produktivitet av det:0)

Historie: Dette er en såkalt rundovn eller magasin ovn, og var en svært populær flerbruksovn på 1900-tallet da den muliggjorde det å rundbrenne ved, kull og koks i opptil et halvt døgn uten etterfylling. De ga en svært god varme og store utgaver kunne benyttes i større forsamlingsrom. Løsninger med sylinderovner tilknyttet kobber tank, ga de første varmtvannsberedere i Norge.



2 kommentarer:

  1. Ja ikke sant, vi gleder oss stort til å høre det knitre i den til vinteren. Kom innom oss til høsten, så byr vi på kaffe:0)

    SvarSlett